Afrika

Tommy Wieringa schreef in 2012 ‘Dit Zijn de Namen’, een actueel boek over misleiding, illusie en religie.
 

Het is een prachtig boek over moeilijke onderwerpen. Het confronteert je met het verleden (de tweede wereldoorlog) en het heden (het drama van de Afrikaanse vluchtelingen onderweg naar ons westerse ‘paradijs’). En met jezelf.

Een grote groep vluchtelingen wordt door mensensmokkelaars achtergelaten in een uitzichtloze steppe. Honger en ontbering haalt het allerslechtste in hen boven.

Eén van de reizigers, zijn naam is Afrika, is anders. Als enige hélpt hij de ander en als christen / christusfiguur loodst hij de mensen de goede kant op. Dat anders-zijn wordt hem noodlottig.

De reis loopt uit op een drama. Bijna iedereen gaat dood van uitputting, de paar mensen die hun doel bereiken worden niet meer herkend als mensen: levende doden zijn ze, on-doden.
 
Het verhaal speelt zich af op de ‘puinhopen van onze beschaving’ en stelt indringende vragen over ónze woestijnreis. Waar verlangen wij naar, welke offers zijn we bereid te brengen en welke illusies houden ons op de been?
 
Het boek verwijst naar de Bijbel, naar het verhaal over de zoektocht naar het beloofde land. Over godsdienst en gelatenheid, eigenliefde en eigenredzaamheid. Wat moet er gebeuren voor we ruimte kunnen maken voor een beetje liefde en barmhartigheid? Wie of wat moet er sterven als we willen leven? Afrika? Of gaat Afrika ons verlossen?
 
Kees
 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties..

Reageren?